Algemeen nummer

09 216 33 11

De Meander

Patiënt:

De Meander

Socio-cultureel centrum De Meander

Op Campus Dr. Guislain kan je aan de voet van de watertoren het socio-cultureel centrum De Meander terugvinden. Voor het aanbieden van heel wat vrijetijdsactiviteiten kan de Meander gebruik maken van een heel mooie infrastructuur. De hoofdzaal met podium en bargelegenheid met daarnaast de bibliotheek zijn heel geschikte ruimtes om mensen te ontvangen en tal van activiteiten te laten doorgaan.

De Meander wil vooral een open deur en een ontmoetingsplaats zijn waar patiënten en bewoners welkom zijn en een open plek vinden. Er wordt een ruimte gecreëerd waar men op aangename wijze kan vertoeven, even kan uitblazen, andere mensen ontmoeten, muziek beluisteren of zomaar even ‘zijn’.

Tevens tracht de Meander een programma op te stellen dat aansluit bij de behoeftes van patiënten/bewoners. Hiervoor is er regelmatig overleg en beluisteren we wensen en noden zodat er binnen onze werking zeker een aangepast aanbod wordt opgemaakt.
Aan de hand van een maandkalender wordt iedereen tijdig op de hoogte gebracht van het volledige aanbod. Dit gaat van wekelijks terugkerende activiteiten met o.a. bar-avond, tweedehandswinkeltje tot maandelijkse uitstappen naar theatervoorstellingen, sociaal restaurant, enz.
In het aanbod dat we brengen benaderen we niet enkel persoonlijke wensen, maar eveneens de vragen die komen vanuit de verschillende afdelingen. Op die manier tracht de Meander ook een brugfunctie te creëren die alle afdelingen en hun respectievelijke werking met elkaar verbindt.

De Meander zet daarnaast graag de schouders onder het organiseren en ondersteunen van grotere projecten zoals o.a de tweejaarlijkse openluchttentoonstelling ‘Jardin deFair’, theaterproducties, netbaltornooi en dergelijke meer .
Met deze projecten wordt ook de brugfunctie van ‘binnen de instelling’ naar ‘buiten de instelling’ én omgekeerd benadrukt. Meer nog, om deze ‘externe beweging’ verder te ontwikkelen worden er voortdurend samenwerkingsverbanden gezocht met verenigingen en sociale centra in de buurt.

Bibliotheek

De Meander werkt samen met de ‘zorgbib’ van het Vlaamse Rode Kruis. Dit wil zeggen dat  jaarlijks de volledige voorraad boeken ( fictie,non-fictie, strips,…), dvd’s en cd’s volledig wordt vernieuwd.
Op die manier kunnen we steeds de meest recente titels aanbieden die er op de markt te verkrijgen zijn.

Iets ontlenen uit de Meanderbibliotheek is volledig gratis (zowel voor patiënten/bewoners als voor personeel ).  Er mogen maximum 5 boeken,dvd’s of cd’s ontleend worden en dit voor een periode van 3 weken.  De bibliotheek is steeds open op dinsdagavond ( barmoment) en telkens als er iemand aanwezig is van de meandermedewerkers.

Internet

In de bibliotheek van de Meander staat een computer waarop men rustig en in alle privacy kan ‘surfen’. Dit is volledig gratis.
Het volstaat om even contact op te nemen met de Meandermedewerkers om een internetsessie te reserveren. Gebruik van de computer is enkel mogelijk als er iemand aanwezig is in de Meander.

Op alle afdelingen is er tevens een betalende internettoegang.