Algemeen nummer

09 216 33 11

Financiële info

Patiënt:

Financiële info

Bij het begin van je opname krijg je een “opnameverklaring”. Dat is een wettelijk verplicht document dat je informeert over de financiële kant van je verblijf. Het geeft je onder meer een overzicht van de verblijfskosten, de kosten voor medicatie, de supplementen voor éénpersoonskamers en de erelonen. We overlopen het document samen met jou en geven de nodige toelichting. Daarna vragen we je om het ter bevestiging te ondertekenen; je krijgt zelf ook een getekend exemplaar. 

Elke maand krijg je een factuur voor alle kosten van je verblijf. Je ziekenfonds betaalt het grootste deel van die kosten. Je moet zelf een ook een deel betalen (het zogeheten persoonlijk aandeel of remgeld). Hoeveel jouw deel bedraagt, is afhankelijk van je sociale situatie en het aantal dagen dat je opgenomen bent. De lijst van de diverse kosten (supplementen éénpersoonskamers, telefoonkosten, vervoerskosten, waskosten, …) is beschikbaar op elke afdeling.

Als je niet aangesloten bent bij een ziekenfonds, of je bent niet in regel met je ziekenfonds, dan moet je alle kosten (ligdagprijs, medicatie, erelonen, diverse kosten, …)  zelf betalen. 

Het P.C. Dr. Guislain doet er alles aan om je voor, tijdens en na je opname uitgebreid informatie te verstrekken, ook over het financiële kostenplaatje. Heb je toch nog vragen over de factuur of ga je niet akkoord met bepaalde bedragen, dan kan je contact opnemen met de dienst patiëntenadministratie en -facturatie. Je vindt de dienst op campus Dr. Guislain. Hij is elke werkdag open van 08.30 tot 11.45 uur en van 13.00 uur tot 15.45 uur.

Heb je het het moeilijk om de factuur te betalen (binnen de 30 dagen), neem dan contact op met de maatschappelijk werker van je afdeling. Die kan jou ook wegwijs maken bij de verzekeringen (hospitalisatieverzekering, aanvullende verzekering, familiale verzekering).